Кава часто становиться продуктом для сперечань серед тих, хто любить цей напій чи є прихильником чаю. Кожний кофелюб має свій рецепт кави та знає секрети приготування самого смачного напою. Все це пояснюється різними вподобаннями. У цьому матеріалі піде мова про те, як заварити смачну каву, щоб її оцінила більшість кавових гурманів. Є декілька порад, які допоможуть зварити найкращу каву.
Правильне зберігання зерен
Якщо кавові зерна добре просмажені, то вони можуть довго зберігатися та не втрачати свого чудового аромату. При покупці треба відмовитись від пошкоджених та цвілих зернят. Вони повинні мати однорідний колір та однаковий розмір. Вважається, що після обсмаження, зерна треба використати упродовж семи днів. Якщо так не виходить, залишки зберігають у морозильній камері.
Помел
Якісна та смачна кава виходить з ретельно та щойно перемелених зерен. Такий помел потрібен, якщо кава буде варитися у джезві із:
- глини;
- кераміки;
- міді.
Кава повинна бути перемеленою у порох. У такому випадку напій завариться швидко, в процесі утвориться стійка та пишна пінка.
Вода для кави
Смак кави напряму залежить від якості води. Справжні кофемани не стануть використовувати воду з-під крана. Вона повинна бути свіжою, м'якою, вміщувати мінімум мінералів та солей, без присмаків та ароматів. Добре, якщо вона буде збагачена киснем. Будь-яке відхилення зіпсує навіть вишуканий смак дорогих сортів. А хтось віддає перевагу дистильованій воді.
Сіль до кави
Диво з кавою створять декілька кристалів солі — так вважають кавові експерти. Цей експеримент слід провести, щоб гарантовано отримати запаморочливий напій з гамою смакових відчуттів. А ще сіль пом'якшує жорстку воду.
Гра зі смаками
Можливість підкреслити аромат напою допоможе обсмажування кавових зерен безпосередньо у турці перед тим, як додати води. Досить 30 секунд. Ще один секрет — взяти трохи вершкового масла. Його додають у каву перед закінченням приготування — напій отримає вершковий присмак.
Перед тим, як залити воду у турку, на її дно кладуть трохи тростникового цукру та прогрівають його. Треба слідкувати, щоб він не підгорів та не став карамелізуватися. А далі продовжують варити каву, як зазвичай.
Також гурмани використовують різні прянощі. Це може бути мускатний горіх або чорний перець, гвоздика чи імбир. Кожен з них подарує різноманітністю смаків та ароматів. Спеції прожарюють на вогні у висушеній турці. Коли аромат стане відчутним та інтенсивним, треба додати каву та воду.
Ще більш секретів та рецептів приготування смачної кави пропонує інтернет-магазин TEA.ua, на сайті якого є великий асортимент кави, чаю, бакалеї відмінної якості. Поставки здійснюються оптом і в роздріб, ціни приємні, сервіс на високому рівні. З усіх питань треба звертатися до менеджерів — номери контактних телефонів приведені на сайті.