Текстова версія | Контакти | Пошук Вхід користувача | Забули пароль? | Реєстрація | Список користувачів
Новини Чернівців | Статті | Україна | Інтерв'ю | Світ | Бізнес | На відпочинок | Їдемо на море | Відпочинок на вихідні | Корисні поради для відпочинку | Суспільство | Петрівський ярмарок 2012 | Здоров’я | Спецтема | 23 лютого | 8 березня | 8 березня 2013 | Святкові новини | Все про жінок | Ідеї для неї | Вибори 2012 | Хід кампанії | Вибори 2014 | Вибори президента 2014 | Вибори мера Чернівців 2014 | Вибух у медуніверситеті | Готуємось до школи | День закоханих 2013 | Святкові новини | Романтичні ідеї | Він і вона | День захисника Вітчизни 2013 | Ідеї для нього | Все про чоловіків | Святкові новини | День міста 2013 | День міста Чернівці 2011 | День міста Чернівці 2012 | Петрівський ярмарок 2013 | День Святого Валентина | Куди податися на травневі свята | Маланка 2013 | Маланка 2014 | На відпочинок | Новий Рік 2011 та Різдво Христове | Новий Рік 2012 та Різдво Христове | Новий рік 2013 та Різдво | Гороскоп 2013 | Де і як відсвяткувати | Святкові новини | Що подарувати | Новий рік 2014 та Різдво | Різдвяні канікули | Святкові новини міста | Новорічні ідеї | Гороскоп 2014 | Підприємці проти нового Податкового кодексу | Допоможіть людині | Суд над Тимошенко | Кримінал | Культура і відпочинок | Спорт | ЄВРО-2012 | Фоторепортажі | Відеоматеріали | Архів

Пельменів не буде – будуть равіолі?

11:53 (19.12.2008) 3480
 
Розмір тексту: Збільшити розмір тексту Зменшити розмір тексту

Нові стандарти на заморожені напівфабрикати відклали до весни

Тетяна ПАВЛЕНКО t_pavlenko@ukr.net Нові стандарти на заморожені напівфабрикати у тістовій оболонці мали набрати чинності з 1 листопада цього року. Проте через паперову тяганину і на радість вітчизняним виробникам відклали до весни. До переліку продуктів, які згодом підпадуть під нові стандарти, ввійшли, зокрема, пельмені, равіолі, вареники з м’ясом, манти, хінкалі, чебуреки. Проте особливо нові стандарти зачеплять технологію виробництва пельменів. Оскільки на наших ринках пропонують покупцям пельмені з різними пропорціями фаршу і тіста, то нові стандарти чітко регламентують: аби пельмень міг називатися пельменем, м’яса і тіста у ньому має бути рівно 50 на 50%. Якщо ж цієї пропорції не дотримано, продукт підпаде під визначення «равіолі», тобто він має бути дешевшим від справжніх пельменів. цього приводу ми звернулися до завідувача сектору з контролю якості продовольчих товарів Чернівецького обласного управління у справах захисту прав споживачів Лариси Кудак. Пельмені чи равіолі? Передбачалося, що нові стандарти набудуть чинності ще з 1 серпня. Проте на прохання вітчизняних виробників, які заявили, що технологічно неготові до випуску продукції за новими вимогами, мовляв, обладнання не дозволяє випускати пельмені з вмістом фаршу понад 40% (до цього масова частка у пельменях зазвичай сягала 40% фаршу на 60% тіста.), відклали введення нового стандарту на три місяці – до листопада. За цей час виробники мали перебудувати виробництво. Тим, хто не встиг, дозволили продовжити випуск своєї продукції, проте, під іншою назвою – «равіолі», аргументуючи, що продукт із вмістом 40% фаршу існує в усьому світі й називається саме «равіолі». Таким чином виробників хочуть змусити більше витрачатися на фарш. Проте і в листопаді пельмені з умістом фаршу 40% таки не стали равіолі, оскільки наразі триває узгодження нового ДСТ у всіх структурах. Передбачають, що нові стандарти, які регламентують виробництво пельменів, нарешті набудуть чинності навесні. Що ж до справжніх пельменів, то найважливішою їхньою відмінністю від інших подібних виробів, за словами Л. Кудак, є товщина тістової оболонки, яка має бути дуже тонкою, щоб вага начинки у готовому продукті значно переважала вагу тіста. Іншою характеристикою пельменів є те, що фарш, до їхнього приготування, має бути обов’язково сирим. Цим вони відрізняються від вареників, які теж можуть бути з м’ясною начинкою, але в них вона завжди варена. А що ж таке равіолі? Назва «равіолі» походить від дієслова «ravvolgere» – «обгорнути». Причому «обгортається» далеко не завжди м’ясо – використовують сир, овочі, шпинат, варену товчену картоплю, соєвий тофу, кропиву, фрукти, шоколад... Зовні равіолі – це досить великі тістові конверти прямокутної або округлої форми. Страву вважають італійською, і кожен регіон цієї країни може похвалитися власним способом їхнього приготування, проте, особливо популярними є вегетаріанські равіолі. До «одного роду» з пельменями належать також хінкалі та манти. А що ж українські пельмені? Як зазначила Лариса Кудак, наразі на пельмені діє ДСТУ 4437:2005 (Напівфабрикати м’ясні та м’ясо-рослинні посічені. Технічні умови) Національного стандарту. - Згідно зі зазначеним ДСТУ, фізико-хімічні показники такого м’ясного напівфабрикату, як пельмені, такі: вагова частка тіста та фаршу має становити 50х50 відсотків, проте поки що це ДСТУ не скасовує виробництва пельменів за Технічними умовами (ТУ), які розробляє кожен виробник для власного підприємства. Щодо нового стандарту, то обов'язковий вміст фаршу в пельменях не менше 50% в Україні введуть вперше. Наразі ж виробники інтереси споживача враховують лише частково. Мало хто з «пельменників» начиняє пельмені м’ясом, «як для себе», та й яке там м'ясо? Свинина, курятина, соя – невідомо… За новим стандартом пельмені, відповідно до вмісту м’ясної сировини, поділять на: - м’ясні – з ваговою часткою м’ясної сировини у складі начиненого фаршу не менше ніж 75%; - м’ясо-рослинні – вагова частка м’ясної сировини – не менше ніж 60%. Висунуть низку вимог і до, власне, м’ясної сировини. Наприклад, заборонять використовувати м'ясо птиці механічної обвалки (для запобігання потраплянню до фаршу хрящів та дрібних частинок кісток). Також не дозволятиметься використовувати м'ясо і субпродукти, заморожені більше одного разу тощо. Заморожені напівфабрикати змусять виробляти тільки з охолодженої м’ясної сировини. А якщо поскупився на м’ясо – міняй назву і пиши "равіолі". Справжні пельмені будуть дорожчими Ясна річ, що равіолі не змусять зникнути з ринку справжні пельмені. Проте ті компанії, які налагодять виробництво цих повноцінних напівфабрикатів, уже зараз обіцяють підвищити ціну на свою продукцію. Виробники зазначають, що нові правила підвищать вартість пельменів на 7-10 гривень за кілограм, аргументуючи це підвищенням цін на м’ясо. Ще одною причиною подорожчання стане заборона використовувати в пельменях курячий фарш механічної обвалки. Наразі практично 90% виробників використовують цей фарш. Якщо його заборонять, то природно, здорожчає й товар. Якщо м'ясо на ринку коштує 50 гривень, то в остаточному підсумку такі пельмені будуть коштувати на ринку близько 50 гривень із урахуванням всіх націнок. Хто зможе собі дозволити такі пельмені – питання, як кажуть, риторичне… Тим, же хто полюбляє пельмені, можемо хіба що дати стандартну пораду: при покупці пельменів, як і будь-якого іншого продукту, звертайте увагу на етикетку. І хоча результати перевірок показують, що не всі виробники харчової продукції дотримуються вимоги вказувати на упаковці усі інгредієнти, що були використані, але так ви не придбаєте прострочений товар, продукт невідомого походження тощо. Варто знати Якщо ви купуєте розфасовані напівфабрикати, то на кожній пакувальній одиниці повинна бути етикетка із зазначенням: - назви та повної адреси підприємства-виробника, його товарного знака (за наявності), телефону та адреси об’єкта виробництва; - загальної та власної (за наявності) назви продукту, складу напівфабрикату у порядку переваги складників, зокрема харчових домішок, які використовували під час виробництва; - термічного стану напівфабрикату (заморожені); - кінцевої дати споживання «Вжити до» або дати виготовлення та строку придатності; - номера партії; - ваги нетто; - інформаційних даних про харчову та енергетичну цінність 100г продукту (її розраховує виробник відповідно до рецептури); - позначення стандарту (тобто ДСТУ 4437:2005); - штрих-коду ЕАN. - на коробках чи пакетах з пельменями додатково зазначають спосіб приготування. Довідка Аби куплені в магазині напівфабрикати виправдали ваші сподівання, варто пам’ятати, що їх, відповідно до вмісту м’ясної сировини, поділяють на м’ясні і м’ясо-рослинні. Виробник має обов’язково зазначати, який саме різновид напівфабрикатів пропонує покупцеві. У м’ясних напівфабрикатах частка м’яса має становити не менше 80% - для біфштексів, не менше 75% - для фаршу та шніцелів, 60% - для котлет і ромштексів та 50% - для фрикадельок. А в складі м’ясо-рослинної продукції є, як передбачено рецептурою, овочі та фрукти. Втім, м’ясо-рослинні котлети і фрикадельки мають містити також істотну частку м’яса – відповідно 35 та 40%.



Реклама

Новини MarketGid







Новини RedTram


Система Orphus




Copyright © 2003-2014 «Від і дО»
Використання матерiалiв www.vidido.ua дозволяється за умови посилання (для iнтернет-видань - гiперпосилання) на www.vidido.ua
Матеріали із позначкою «Рм» розміщені на правах реклами