Текстова версія | Контакти | Пошук Вхід користувача | Забули пароль? | Реєстрація | Список користувачів

Щоб не отруїтися, варто пам’ятати про правила збору та приготування грибів

17:28 (02.06.2011) 3125
Розмір тексту: Збільшити розмір тексту Зменшити розмір тексту

Краще збирати гриби у кошик або відро, щоб вони не ламалися і не перемішувалися Краще збирати гриби у кошик або відро, щоб вони не ламалися і не перемішувалися

Краще не ризикувати та не збирати незнайомі гриби

Ліси українських Карпат, як відомо, багаті на різноманітні гриби. Їх налічують близько 200 видів. Корисне і разом з тим романтичне заняття - блукати на світанку лісовими стежками у пошуках опеньок чи сироїжок - розповсюджене хобі для жителів краю. До того ж гриби - смачний і не завжди дешевий делікатес, тож чимало гурманів не втрачають можливості привезти їх на власну кухню прямо з лісу, а не з місцевого ринку.

Отже навесні з появою перших зморшок як досвідчені, так і грибники-любителі вже готують свої кошики. Водночас на грибний сезон налаштовуються і лікарі, адже щороку, попри застереження медиків та лісівників, трапляються отруєння.

Новачкам краще ходити до лісу лише з досвідченими грибниками

Кілька порад для грибників-аматорів надала доцент кафедри ботаніки та охорони природи Чернівецького національного університету  Наталія Баканова. 

Отруїтися можна навіть їстівними грибами

Вирушаючи у ліс, потрібно пам’ятати кілька простих правил. Адже навіть найкращий білий гриб може перетворитися на отруту.

- Для грибів характерний дуже інтенсивний обмін речовин, - пояснює Н. Баканова. – При високих температурах вони можуть формувати певні отруйні сполуки, тому не треба збирати гриби, що довго перебували на сонці. Краще вирушати за грибами у прохолодну погоду рано-вранці.

Кілька поширених міфів про гриби

1. Личинки комах і равлики не їдять отруйних грибів”. 
Пояснення: личинки їдять як їстівні, так і отруйні гриби.

2. Якщо у каструлі є отруйний гриб, срібна ложка або монета, опущена у відвар, почорніє.
Пояснення: потемніння срібла зале­жить від наявності амінокислот, що містять сірку, внаслідок чого утворюється сірчане срібло чорного кольору. Такі аміно­кислоти є і в їстівних, і в отруйних грибах.

3. Якщо голівка цибулі або часнику змінить колір під час приготування грибів, серед них є отруйний. 
Пояснення: потемніння цибулі чи часнику можуть викликати як отруйний, так і їстівний гриби, залежно від наявності у них ферменту тирозиназу.

4. Отруйні гриби викликають скисання молока. 
Пояснення: молоко скисає під впливом ферментів і органічних кислот, які можуть міститися як у їстівних, так і в отруйних грибах.

5. Отруйні гриби обов'язково мають неприємний запах, а їстівні – приємний. 
Пояснення: запах смертельно отруйного гриба – блідої поганки не відрізняється від запаху печериці.

6. Усі молоді гриби їстівні. 
Пояснення: бліда поганка однаково отруйна як молода, так і стара.

Небезпечно також тривалий час зберігати їх сироими. Зазвичай люди збирають у целофановий пакет, там вони пропарюються своєю власною вологою, температура сильно підвищується і починають утворюватися отруйні речовини. Тож зібрані гриби краще почистити щойно ви прийшли. Також не варто класти до кошика старі. Старий гриб, зазвичай, більший, м’який на дотик, має інший колір та різкий запах від того, що він розкладається.

Купуючи гриби на ринку, також потрібно звертати увагу на те, скільки вони вже простояли. До прикладу, у молодих печериць (шампіньйонів) у гіменофор (відкрита поверхня плодового тіла гриба під шапкою) рожевий, а з часом чорніє. Сьогодні дуже часто продають вже старуваті. З вигляду вони маленькі, адже зібрали їм молоденькими та не змогли реалізувати у той самий день. Їх збувають трохи дешевше та купувати такі шампіньйони ризиковано, адже ними можна отруїтися. До того ж сьогодні так модно класти їх у салат сирими.     

Бліда поганка – ворог №1

Отруйні гриби можуть по-різному впливати на організм. Одні вражають травний тракт, інші - нервову систему, що особливо небезпечно.

Усі трубчасті гриби, окрім чортового, вважають неотруйними, проте деякі із них мають гіркий, неприємний присмак, тому належать до неїстівних або умовно їстівних.

Найбільше отруйних серед родини пластинчастих. Найнебезпечніший з них – бліда поганка або мухомор зелений. Гриб, який кожен має добре знати в «обличчя». Він може мати біле, зеленкувате чи світло-салатове забарвлення. Добре видно рештки часткового і загального покривала. Росте мухомор зелений у листяних і мішаних лісах, під дубами, буками, або під кущами ліщини.

Небезпечні двійники

З вигляду чимало їстівних грибів подібні до отруйних, тому їх дуже легко сплутати. До прикладу, бліду поганку можна помилково сприйняти за шампіньйон, а також сироїжку зелену. Небезпечними двійниками є також їстівний весняний опеньок та опеньок сірчано-жовтий, що є смертельно-отруйним. До речі, дуже часто вони ростуть на одному пні. Тому до кошика варто класти лише добре відомі вам гриби. А ті, що викликають найменший сумнів, краще оминати. Всілякі міфи про те, що можна спробувати маленький шматок невідомого гриба на смак і визначити, їстівний він чи ні, можуть рано чи пізно привести вас до лікарні.

Дітям до 5 років вживати гриби не можна

Як зауважує Наталія Баканова, гриби містять дуже специфічні речовини, до яких людина повинна звикнути. Тому дітям до п’яти років давати страви з цим продуктом взагалі не можна. А після п’яти – дуже обережно. Також не варто захоплюватися грибами людям, що страждають хворобами шлунка чи внутрішніх органів. На кожну людину гриби можуть діяти по-різному. Це можна порівняти з дією на організм різних алергенів, на які кожна людина реагує індивідуально. У грибів дуже потужна ферментна система. Є дані, що на тисячу структурних білків – 10 тисяч ферментних. Це свідчить про те, що гриби можуть зростати на різних субстратах, використовуючи організми різного типу як джерело вуглецю.

Є люди, що взагалі уникають грибів. Ті, що колись вже отруїлися, або ж у родині хтось отруївся, потім можуть не сприймати грибні страви. Бажано також взагалі уникати грибів у ресторанах чи їдальнях, адже ви не бачили грибів, що потрапили у вашу страву і не знаєте, у яких умовах їх було приготовано.

Ольга СКЛЯРЧУК


Довідка «Погляду»

Перші прояви отруєння грибами можуть з'явитися через декілька годин, інколи через добу.

У хворого виникає раптовий біль у животі, блювання, пронос, загальна слабкість, судоми, зниження температури тіла. В кінці першої доби виникає гостра ниркова недостатність.

При отруєнні мухоморами спостерігаються ті ж симптоми, що при отруєнні блідою поганкою, але виникають вони майже відразу після вживання грибів: сильне слиновиділення та сльозотеча, запаморочення та рухове збудження.

При отруєнні несправжніми опеньками через 30 хвилин виникають ознаки гострого розладу кишечника.

При отруєнні грибами перша медична допомоги надається як і при пероральних отруєннях. Залишки грибів треба зберегти для дослідження в лабораторії.



ліс, отруєння, гриби, збір, приготування,     -25% на металопластикові вікна  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Дякуємо за допомогу сайту.





Статті за цією темою

Троє буковинців отруїлися грибами

Вони збирали сироїжки на Путильщині 11:46 (20.07.2011)

Осінні гриби з кожним роком дорожчають

Якщо торік кілограм опеньок можна було придбати за 35-40 гривень, то зараз продавці правлять 40-50 10:12 (13.10.2011)

До лісу за грибами: До “сюрпризів” варто підготуватися завчасно

Що робити, якщо заблукали або зустріли лісових мешканців 16:52 (28.07.2011)

Грибний сезон: Де і які гриби шукати

Кожний гриб має свої вподобання, і якщо хочете назбирати якнайбільше, варто попередньо запастися необхідною інформацією 14:55 (28.07.2011)





Новини RedTram



Новини Join

Погода, Новости, загрузка...



Коментарі Vkontakte.ru



Коментарі

Забороняється розміщення коментарів, що містять: відверте рекламування, зокрема рекламування інших вебресурсів. Грубі, нецензурні вирази й образи в будь-якій формі. Безглузду інформацію, що не має сенсу (флуд). Такі коментарі видаляються без попередження.

Ім’я:

Коментар:
Cмайли

Залишилось символів:


Введіть код перевірки:






    Немає коментарів. Ви маєте можливість залишити перший коментар.



Реклама
АссисТАС, погода в луганске на завтра, хорошая комедия, тут

Реклама

Реклама

Реклама


Новини MarketGid







Новини RedTram


Система Orphus




Copyright © 2003-2014 «Від і дО»
Використання матерiалiв www.vidido.ua дозволяється за умови посилання (для iнтернет-видань - гiперпосилання) на www.vidido.ua
Матеріали із позначкою «Рм» розміщені на правах реклами